Hydrofoberen

Hydrofoberen is het zodanig behandelen van materialen met een hydrofoberingsmiddel, zodat water daarin minder gemakkelijk door kan dringen. Dit wordt toegepast bij steenachtige, poreuze materialen als baksteen, kalkzandsteen voegmortel, pleisterwerk en beton.
De voordelen van hydrofoberen zijn ondermeer dat problemen met vocht worden voorkomen, de gevel droger wordt, minder snel vervuilt en gemakkelijker kan worden gereinigd.
Aan het ondeskundig toepassen van hydrofoberen zijn echter ook risico's verbonden. bijvoorbeeld wanneer de gevel niet in optimale conditie is.

Door het indringen van teveel vocht in de gevel  kunnen diverse schades ontstaan, zoals vorstschade en schade door ophoping en uitbloei van zouten. Om deze schades te voorkomen is het aan te bevelen om een gevel te hydrofoberen.


Voordelen van het hydrofoberen

 

De voordelen van het hydrofoberen zijn groot. Hydrofoberen verhindert dat vocht door de gevel dringt.
Na het hydrofoberen zal de gevel steeds droger worden, omdat het water uit de gevel verdampt en er geen water meer kan binnendringen.
Doordat er minder vocht in de gevel kan binnendringen, spoelt het vuil met de regen van de gevel, waardoor deze langer schoon blijft.
Hydrofoberen voorkomt schade en het afschilferen van de steen en de groei van algen en mos wordt tegengegaan.